Bucovina Profundă

26 Mai 2011

Războiul urzicii şi reţeta purinului de urzici

Filed under: articol,bioetica,ştiinţă - tehnologie — Mircea Puşcaşu @ 11:07

Războiul urzicii şi reţeta purinului de urzici

sursa: agricultura-sustenabila.blogspot.com

Folosit de câteva sute de ani, distribuit pe o piaţă paralelă, neîncadrată de nicio regulă juridică, purinul de urzică este cel mai bun, cel mai natural, cel mai eficace dintre fertilizanţi, care alungă dăunătorii, îmbogăţeşte compoziţia solului şi stimulează imunitatea plantelor la rădăcina cărora este turnat.

În Franţa, Legea orientării agricole, din 5 ianuarie 2006, al cărei obiectiv este interzicerea promovării şi a vânzării produselor fitofarmaceutice care nu beneficiază de autorizare, îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să controleze sau să elimine toate preparatele empirice elaborate de generaţii şi generaţii de grădinari. Vedeta este purinul de urzică.

Legea interzice nu doar comercializarea, ci şi transmiterea cunoştinţelor legate de produsele biologice neomologate. Altfel spus, daca scrii un articol despre ceaiul de muşeţel, produs neautorizat, eşti pasibil de doi ani de închisoare şi o amendă suculentă. Urzica a devenit emblema luptei pentru conservarea memoriei agricole.

Un vânt de rebeliune se ridică din grădinile Franţei. În frunte cu Alain Baraton, grădinar-şef al Palatului Versailles, care remarcă plin de bun simţ: „Acum pot vorbi despre toate otrăvurile numite fungicide, pesticide, insecticide, care nu pot fi manipulate decât cu mască de gaze, cu mănuşi, care trebuie ferite de copii, şi ale căror recipiente nu pot fi aruncate la pubelă, pentru că poluează atmosfera, ci trebuie reciclate. Însă devin infractor dacă suflu o frază despre efectele purinului de urzică.”

Documentarul (aka tante Raymonde) ne oferă şi reţeta (de profitat până nu devine infracţiune şi în România):

1 kg de urzici proaspete pentru 10 kg de apă

– Umpleţi un recipient (de exemplu o pubelă de plastic) cu urzici, fără să tasaţi prea mult.
– Acoperiţi urzicile cu apă.
– Utilizaţi apă de preferinţă fără calcar (15-25 grade Celsius).
– Amestecaţi regulat, la fiecare 48 de ore.
– Examinaţi spuma care se ridică, semn că are loc procesul de macerare.
– După 8-15 zile spuma dispare, făcând loc unor bule.
– Se filtrează rapid.
– Se utilizează purinul de urzici diluat (5-20%), sau se pune în bidoane închise ermetic.
– Se poate păstra în beci timp de câţiva ani.

P.S. Până nu demult mi se păreau năzdrăvănii cele ce auzeam despre interzicerea plantelor medicinale. Acum ştiu că se poate.

La guerre de l’Ortie et la recette de Raymonde de la-graine-indocile

7 comentarii »

  1. POEZIE: CREDINTA IN POPOR ! http://www.youtube.com/watch?v=tbUxF8K_Scc

    Apreciază

    Comentariu de Ortodox — 26 Mai 2011 @ 14:41 | Răspunde

  2. […] Războiul urzicii şi reţeta purinului de urzici sursa: agricultura-sustenabila.blogspot.com Folosit de câteva sute de ani, distribuit pe o piaţă paralelă, neîncadrată de nicio regulă juridică, purinul de urzică este cel mai bun, cel mai natural, cel mai eficace dintre fertilizanţi, care alungă dăunătorii, îmbogăţeşte compoziţia solului şi stimulează imunitatea plantelor la rădăcina cărora este turnat. În Franţa, Legea orientării agricole, din 5 ia … Read More […]

    Apreciază

    Pingback de Războiul urzicii şi reţeta purinului de urzici (via Bucovina Profundă) | Idei pentru Viata — 26 Mai 2011 @ 16:30 | Răspunde

  3. o alternativa naturala ! o sa pun la preparat chiar de azi ! si asa cu isteria E coli, vor sa declare razboi legumelor de gradina; asa ca nimeni sa nu mai cultive legume, fruct si sa creasca pasari si animale , iar toti sa devina cumparatori de fast food, si hrana chimizata si aservire totala ( parca ceausescu le-o luase inainte cu hranirea stiintifica ! sic !), sa o creada ei, ! atata timp cat am o gradina linga casa o sa cultiv legume , fara chimicale sau OMG-uri! Multumesc Bunului Dumnezeu ! ca nu m-a facut mama proasta !

    Apreciază

    Comentariu de zyna — 3 Iunie 2011 @ 11:50 | Răspunde

  4. …pai si cum se utilizeaza? Se stropesc recoltele (de cate ori?) cu purinul de urzica(banuiesc ca e lichidul obtinut dupa macerare)? foarte interesant articolul – multumesc pentru informatii!

    Apreciază

    Comentariu de corit — 13 Iunie 2011 @ 11:15 | Răspunde

  5. Cateva detalii despre utilizarea purinului de urizici va rugam!
    Care ar fi cantitatea care se administreaza unei plante/plantatii si la ce intervale de timp?
    La ce plante este indicat sa o folosim aceasta minunata licoare?
    Doamne ajuta!

    Apreciază

    Comentariu de Robert-VL — 28 Iunie 2011 @ 15:23 | Răspunde

  6. Peste tot in lume se intampla lucruri absurde! Sau poate ca sunt anumite interese comerciale sau politice pentru care se iau astfel de masuri!

    Apreciază

    Comentariu de Marycix — 16 August 2011 @ 21:50 | Răspunde

  7. noi obisnuim sa bem „ceai la rece” de urzici, adica urzici destul de multe, lasate in apa rece 2 ore, apoi bem apa pana se implinesc 6-7 ore, ca apoi isi schimba gustul si e mai buna proaspata.

    La plante trebuie pusa diluata pt ca nu e proaspata, la 24 de ore se bahleste.

    In ce priveste cantitatea, cred ca poti uda planta ori de cate ori are nevoie de apa cu aceasta apa de urzici, n-are ce sa-i strice!

    Atentie. A nu se face experimentul cu apa care a fost fiarta, ci numai cu apa cruda de ploaie sau de izvor.

    Apreciază

    Comentariu de ingrid — 24 August 2011 @ 00:02 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: