Bucovina Profundă

17 noiembrie 2011

Grecia si Eurozone – o alta fata a problemei

Filed under: articol,globalizarea,inginerie sociala,istoria ascunsa — Mircea Puşcaşu @ 11:09

Grecia si Eurozone – o alta faţă a problemei

sursanostrabrucanus

Interesant nu numai articolul de la Jenny Gkiougki, dar si comentariile lui David Malone -autorul blogului Golem XIV.  David Malone este realizator de filme documentare si autorul cartii The Debt Generation.

Asa cum subliniaza si David Malone, articolul – protest publicat de Jenny Gkiougki este tributar exprimarii unei vinovatii la nivel de popor, ca si cum populatia este cea care dicteaza razboaiele, politica unei tari, fie ea si financiara.

Extrem de putini oameni disting faptul ca datoriile tarilor, razboaiele nu sunt create de populatii. Este un fir de discutie interesant aici, unde o amica a comentat faptul ca S. Lazaroiu ar trebui sa schimbe exprimarea “se spune ca grecii s-au imprumutat fara limita” atragand atentia ca NU populatia a creat datoriile. Oamenii politici si functionarii Greciei ( la fel si la noi  si in alte tari) au creat aceste datorii. Evident, se continua melodia “oamenii au cheltuit mai mult decat au produs” .. bla bla .. si nu mai sunt bani de pensii si salarii.

Acum o zi sau doua “realitatea” a publicat un articol cu date preluate din NewScientist. Practic este vorba despre un studiu facut de cercetatori elvetieni si studiul arata ca economia lumii sta in bratele a aprox 167 de companii. Este ironic ca acest studiu sa vina de la elvetieni; cei care au scris pana acum despre aceste concentrari absolut nenaturale si extrem de periculoase ( cu un efect de saracire accelerata a populatiilor) au fost denumiti conspirationisti.

Din “jocul” ( un fel de FNI global) acestor 167 de companii + puii si acolitii lor se nasc si datoriile tarilor (The Goldman Sachs Group este in top 20). Cea mai mare frica a acestor jucatori este ca populatia sa gaseasca modalitatea prin care sa ceara auditarea datoriilor tarii lor. Este clar pentru oricine ca majoritatea datoriilor pica sub incidenta conceptului de datorie oneroasa.   A doua frica este ca oamenii sa se trezeasca si sa se re-configureze, sa reconstruiasca comunitatile si economiile locale aferente. Exista studii care arata o evolutie uluitoare a comunitatilor atunci cand oamenii si-au dat seama cum sunt drenati banii din comunitati si cat de mult pierd din cauza minunatei teorii cu globalizarea.

Articolul – protest publicat de Jenny Gkiougki ofera niste informatii interesante si pot sa ne serveasca drept lectie ( poate ne prindem si noi de ce ai nostri politicieni si guvernanti nu lamuresc situatia banilor pe care Germania ii are de platit Romaniei, mai ales ca sunt bani multi si se pare ca rusii erau foarte interesati sa preia datoria ). Asa cum precizeaza si Albrecht Ritschl ( specialist in istoria ecnomiei) in interviul din Der Spiegel, buba nu este Grecia ci Germania. Germania isi datoreaza prosperitatea faptului ca nu a platit despagubiri de razboi natiunilor pe care le-a nenorocit.

Grecii sunt foarte constienti de articolele antagonice din massmedia germana. Daca starea natiunii [grecesti] se va schimba, vechile cererei pentru plati reparatorii se vor face auzite din nou si nu numai din Grecia, dar si din partea celorlalte tari europene. Si daca Germania va trebui vreodata sa onoreze [aceste] datorii. Comparativ cu aceasta situatie, putem fi recunoscatori ca Greciei i se permite sa se reorganizeze pe banii nostri. Daca am urma opinia publica in aceasta problema, cu toata propaganda sa ieftina si cu [faptul ca cetatenii nu vor sa plateasca], atunci ne vom trezi in nou cu cererile de plata pentru compensarea distrugerilor de razboi. 

–  Grecia era un dezastru la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Jenny mentioneaza ca Grecia a pierdut 13% din populatie. Ca sa avem o idee ce inseamna acest procent:  daca Romania ar fi pierdut la fel ca Grecia in al doilea razboi mondial, numarul de victime omenesti in Romania  ar fi trebuit sa fie de cca 2.470.000. La noi a fost de cca 800.000. ( enorm oricum; ideea este sa intelegem diferentele).

–  Germania, desi ar fi trebuit sa plateasca desbagubiri Greciei … a fost iertata o perioada. Suma mentionata de Jenny este de 1.5 trilioane de euro. OK. Este clar ca Germania nu are de gand sa plateasca; partea proasta este ca politicienii greci nici nu au deschis procedurile prin care sa ceara banii Greciei.

– apare o idee noua, asa ca Grecia este “bagata” in UE si eurozone ( desi nu avea cum sa indeplineasca conditiile, falsificarea datelor fiind facuta chiar cu ajutorul faimlsilor Goldman Sacks.  Se pare ca tratatele aferente obliga tarile membre sa-si suspende cererile de recuperare a despagubirilor de tipul celor rezultate in din perioada celui de-al doilea razboi mondial. OK. Deci Germania scapa din nou.

– daca Grecia iese din sistemul UE, iese de sub restrictiile de a nu cere despagubirile de razboi. Deci Greciei ii va fi bine sa iasa. Cine pierde/ Germania.

Si in spatele Germaniei pierd bancile si proprietarii acelor 167 (sau cate sunt) de companii ce se joaca de-a stapanii lumii pe viata si banii oamenilor.

Articolul asa cum este el pe blogul Golem XIV:

http://www.golemxiv.co.uk/2011/11/guest-post-jenny-gkiougki-anger-and-injustice-in-greece/

Reclame

Un comentariu »

 1. foarte grav mi se pare:

  http://www.financiarul.ro/2011/09/09/gheorghe-flutur-vrea-sa-redeschida-exploatarile-de-cupru-din-judetul-suceava/

  „Am făcut demersuri, pentru că, dacă preţul e rentabil, atunci trebuie să ne gândim la revigorarea acestei industrii de extracţie. Avem interesul să aducem investitori şi să redeschidem aceste zone”, a spus Flutur.”
  „…este posibilă şi redeschiderea altor perimetre miniere din judeţ, cum ar fi în Călimani,…”

  Apreciază

  Comentariu de parereamea — 24 noiembrie 2011 @ 22:02 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Un sit web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: