Bucovina Profundă

12 februarie 2012

Părintele Ilie Moldovan, președintele de onoare al Federației PRO VITA Ortodoxă, a trecut la Domnul

Filed under: pro-vita,România Profundă — Mircea Puşcaşu @ 01:08

“Ca să descriem starea actuală a neamului nostru ar trebui să-l citez pe Shakespeare: “E atât de întunecat cerul încât numai o furtună l-ar mai putea limpezi.”

“Daca semnam la Rosia Montana actul de deces al unui simbol al neamului romanesc, vom suporta consecintele in istorie si-n vesnicie”

Părintele Ilie Moldovan, președintele de onoare al Federației PRO VITA Ortodoxă, a trecut la Domnul

Părintele profesor dr. Ilie Moldovan a trecut joi seară (9 februarie 2012) la cele veşnice, la vârsta de 84 de ani.

Ilustrul teolog a fost coordonator de doctorat la Secţia Teologie Morală de la Universitatea din Sibiu şi Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Alba Iulia şi Baia Mare. Este unul dintre părinţii care a vorbit despre neam ca „realitate a vieţii veşnice”şi despre păcatul avortului. [În ultimii ani a fost și președintele de onoare al Federației Organizațiilor Ortodoxe Pro-vita din România, nota red. CV]

“Am pierdut unul dintre slujitorii Bisericii şi profesorii de vocaţie ai Facultăţii noastre de Teologie şi ai Bisericii noastre (…) Era un vorbitor deosebit cu multă vocaţie, cu viaţă morală deosebită. Are trei copii vrednici (…) cel mai mic, Sebastian, este conferenţiar tocmai la disciplina pe care părintele a onorat-o cu atâta vrednicie timp de mulţi ani”, a declarat pentru Radio TRINITAS Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

Trupul Părintelui Ilie moldovan va fi depus, în această seară, în paraclisul Facultăţii de Teologie din Sibiu, iar, mâine dimineaţă, în Catedrala Mitropolitană, unde va avea loc şi slujba de prohodire. Părintele va fi înhumat, duminică, în localitatea sa natală, Albeşti de lângă Sighişoara.  (Basilica.ro)

sursa: Cultura Vietii via razbointrucuvant.ro

Dumnezeu sa-l ierte
si sa-l odihneasca cu dreptii,
si pe noi sa ne mantuiasca
cu rugaciunile
parintilor, bunilor si strabunilor nostri
cei asemenea parintelui Ilie Moldovan !

 Pr. Ilie Moldovan – CITATE:   (Wikipedia.ro)

“Mi-am dat seama că există un singur cuvânt care poate să mă reprezinte: Providența. Mai întâi, pentru că ascensiunea mea este sub semnul Providenței. Nu m­-am gândit niciodată să ajung conferențiar la București. Ține de Providență faptul că am reușit toate acestea în condițiile în care Securitatea a pus la cale să nu primesc titlul de doctor în Teologie”. (27 mai 2010, Simpozionul Național de Teologie Morală de la Sibiu);

“Trăirea creștină autentică, gravitează în jurul Miracolului Euharistic. Îndumnezeirea omului prin Euharistie (Împărtășanie) este arma supremă în lupta pentru regenerarea neamului”.

“Am fost întrebat: Ce este mai corect, să ne împărtășim des sau rar? Eu am răspuns: Nici des, nici rar, ci continuu! Bineînțeles, dacă omul este pregătit prin Spovedanie și canon de primirea continuă a Sfintei Euharistii. Noi suntem chemați să ne împărtășim, adică să ne îndumnezeim MEREU, dar CU PREGĂTIRE. (…)

“V-am spus-o, ca să nu vă înșelați singuri. ȘTIȚI UNDE E DUMNEZEU? (Părintele zâmbea. La această întrebare, ne uitam mirați, neștiind dacă să încercăm vreo definiție din scoală sau să tăcem. Am ales varianta a doua.) DUMNEZEU E ÎN CER… ȘI CERUL E ÎN NOI”.

“Domnilor, neamul este realitatea vieții veșnice. În Creștinism, națiunea dobândește noi dimensiuni; În Creștinism, națiunea este înțeleasă ca natură rezidită în Hristos”.

“Astfel, pentru creștini, neamul este comoara cea mai de preț care poartă în sine două începuturi: crearea omului și nașterea din nou prin Botez.

Neamul este o realitate a vieții veșnice, iar el se fundamentează pe trei forțe: îngerii, sfinții neamului și drepții… Drepții sunt strămoșii noștri, toți care s-au mântuit. De aceea, ce-i leagă pe fiii unui neam nu e instinctul și adaptarea la mediu, ci spiritul…”

“Neamul poate fi pierdut pe pământ dar nu și în cer”.

“Ca să descriem starea actuală a neamului nostru ar trebui să-l citez pe Shakespeare: “E atât de întunecat cerul încât numai o furtună l-ar mai putea limpezi.”

Această furtună despre care vă vorbesc, nu poate fi altceva decât asumarea la modul maxim a trăirii creștine. Furtuna este spărtura conștiinței”.

“Hristos, prin Înviere, a schimbat condițiile ontologice ale lumii”.

Reclame

Un comentariu »

  1. […] Părintele Ilie Moldovan, președintele de onoare al Federației PRO VITA Ortodoxă, a trecut la Dom… […]

    Apreciază

    Pingback de ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (16.02.2012) « Saccsiv's Weblog — 16 februarie 2012 @ 11:17 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Un sit web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: