Bucovina Profundă

23 martie 2012

ERNEST BERNEA – ÎNNOITORII. POETUL

Filed under: articol,carte,Ernest BERNEA,România Profundă,sfintii inchisorilor — Mircea Puşcaşu @ 01:51

ERNEST BERNEA

ÎNNOITORII. POETUL

Unii oameni cred că este adevărat numai ceea ce ating simţurilor lor. Dincolo totul e „poezie.” Se feresc să cadă în apele nemărginite ale unui cer spiritual pentru a nu fi nevoiţi să suporte decepţii.

Sânt oameni pe care niciodată nu îi atrage necuprinsul lumii şi tainele vieţii, nu-i încântă o armonie interioară sau o idee pură.

Aceştia se socotesc oameni „realişti.”

Sânt oameni poeţi şi oameni „realişti.” Cei din a doua categorie îi dispreţuiesc pe cei dintâi. Credem că dispreţul vine din incapacitate.

A fi dăruit cu o structură poetică nu este o infirmitate cum se crede, ci dimpotrivă este o însuşire aleasă. Omul poet este un idealist – sau poate adevăratul realist – pentru că el este un creator de valori noui pe care în realitate nu le-a aflat încă, dar care pot deveni reale. Pentru ca noi să putem progresa, să putem merge către un mai bine, trebuie să anticipăm acest viitor într’o viziune superioară de viaţă. Numai trăind această viziune intens o putem traduce în faptă; o realitate dacă nu este, poate să fie.

În acest fel poetul este un adevărat creator şi deschizător de drumuri. Cugetul său străbate distanţe în necunoscut, luminează căile şi face posibilă fapta. Cei ce dispreţuiesc evadarea din ceea ce este de fapt, nu cunosc frumuseţea şi nici putinţa unui viitor mai bun, pentru că nu cunosc creaţia. Ei suferă de o miopie pronunţată pe care o numesc „realism.” Această poziţie înseamnă stagnare şi moarte.

Omenirea datorează totul acestor poeţi care i-au îmbogăţit viaţa şi i-au făcut-o mai luminată. În arte, în ştiinţă, în filosofie, în politică, în noistică, poeţii s’au exprimat şi au dus omenirea de mână în zări tot mai limpezi.

„Realiştii” spun în faţa unei murdării: aşa e viaţa. Poeţii răspund: nu este aşa pentru că poate fi altfel, poate fi mai bună. Primii trăiesc într’o zodie animală şi rămân în ea pentru că le este îndeajuns, iar ceilalţi trăiesc înaripat şi vor o lume mai frumoasă, mai curată, mai cerească şi o viaţă descătuşată cât mai mult de poverile fondului subuman.

Numai un suflet meschin, un suflet miop poate să fie veşnic mulţumit de această realitate care ne înconjoară zilnic. Un suflet mare, un suflet de largi orizonturi este continuu nemulţumit de lumea aceasta a „realului” banal şi căută cu preţul unei dureri covârşitoare să smulgă urâtul real, care nu e mai puţin real dacă este preschimbat şi ridicat cu o treaptă mai sus.

De aceea poeţii sânt atât de „neserioşi” şi de „nebuni,” pentru că sânt creatori şi înnoitori.

Poeţii sânt oameni orientaţi continuu spre cucerirea permanenţelor. Setea lor de mai bine şi mai frumos îi face să trăiască viu toate anticipaţiile şi chipurile lor pe care le doresc aevea. Ei sânt oamenii minunilor pentru că au credinţa în minune. Realul omului lipsit de daruri înnoitoare este un real sec, măcinat şi nu rareori murdar. Realul poeţilor este un viitor mai bun în prezent, arzător de frumos şi plin.

Poeţii scormonesc trecutul şi scot numai piatra preţioasă; sfredelesc viitorul şi-l fac prezent, îl fac un prezent bogat, pur, înviorat de florile frumuseţii ultime, înviorat de chipul şi lumina lui Dumnezeu pe care şi-l ştiu apropiat. Ei sânt acei care alături de profeţi deschid drumuri noui şi fac din viaţa noastră o mândrie de eroism al suferinţei şi un fermecător câmp al rodului muncit cu geniu şi sudoare.

Copiii, femeile şi poeţii sânt o familie de spirit. Biruinţa lor luminează pământul acesta înnegrit de atâta ură şi decădere.

 

Ernest Bernea – PRELUDII,  Ed. PREDANIA, 2011

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Un sit web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: