Bucovina Profundă

19 Aprilie 2012

O carte editată sub egida CJ Suceava stârneşte indignarea Institutului Elie Wiesel – O nouă prigonire a Sfântului voievod martir Corneliu Zelea Codreanu

O carte editată sub egida CJ Suceava stârneşte indignarea Institutului Elie Wiesel

O nouă prigonire a Sfântului voievod martir Corneliu Zelea Codreanu de către jidovime. Cum se leapădă unii români de istoria şi eroii lor

sursa: apologeticum

Ne cam merităm soarta de a nu mai putea renaşte o mişcare precum a fost de Dumnezeu insuflata Mişcare Legionară!

O carte editată sub egida CJ Suceava stârneşte indignarea Institutului Elie Wiesel

Institutul “Elie Wiesel” şi-a exprimat indignarea faţă de lansarea, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, a unei cărţi semnate de George Ungureanu, care conţine o fotografie a liderului Mişcării legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Autorităţile sucevene au exprimat regretul faţă de incident.

Într-un comunicat de presă transmis marţi, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” şi-a exprimat indignarea şi dezacordul faţă de lansarea, în 11 aprilie, la Biblioteca Bucovina “I G Sbiera”, a volumului de poezii pentru copii “Păţania lui Somnorilă”, semnat de George Ungureanu şi editat de Centrul Cultural “Bucovina” sub egida Consiliului Judeţean Suceava.

Potrivit sursei citate, la lansare a participat şi a vorbit vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, lucrarea fiind editată din fonduri publice şi cu susţinerea directă a conducerii Consiliului Judeţean Suceava.

“Lansat ca un volum de poezii pentru copii am fost şocaţi să observăm pe Coperta patru fotografia lui Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul Mişcării legionare”, se arată în comunicat.

Totodată, sursa citată arată că fotografia nu este întâmplător aplicată pe copertă, întrucât autorul, George Ungureanu, afirma în volumul autobiografic “Prin labirintul vieţii”, editat în 2010 de aceeaşi conducere a Consiliului Judeţean, a fost membru activ al Mişcării legionare, iar în perioada Statului Naţional Legionar (septembrie 1940 – ianuarie 1941) a fost numit prin Decret al Consiliului de Miniştri, comisar de românizare la Întreprinderea Textilă Română “Nobert Juster”.

“În acest context, este inexplicabil şi revoltător să asistăm la susţinerea şi promovarea imaginii, de către conducerea Consiliului Judeţean Suceava, a unui fost legionar care a luat parte activ la politica antisemită a statului. De asemenea, suntem profund îngrijoraţi de promovarea unei literaturi memorialistice sau destinată tinerei generaţii, având ca mesaj idei şi personaje ale Mişcării legionare”, se mai arată în comunicat.

Vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, a declarat că regretă acest eveniment, iar conducerea CJ Suceava se delimitează de fapte care elogiază persoane cu trecut istoric neclar.

“Ne delimităm de orice fapt care ar elogia persoane care au un trecut istoric neclar. Regretăm acest eveniment care s-a produs. Consiliul Judeţean Suceava sprijină acţiunile culturale, semninarii, dezbateri, lansare de carte, expoziţii, tradiţii, dar nu controlează produsul cultural”, a spus Ilie.

Directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o conduce a fost doar gazda evenimentului.

“A fost doar o acţiune găzduită de Biblioteca Bucovinei”, a spus Cărăbuş.
El a menţionat că din câte ştie, pe ultima copertă a cărţii este fotografia autorului.
Autorul volumului, George Ungureanu, a împlinit o sută de ani în ziua lansării cărţii de poezii.

| Realitatea

Pentru cei care au neclara personalitatea Capitanului Corneliu Zelea Codreanu recomandam:

1 comentariu »

  1. îi înspăimântă chipul unui om care a trăiat acum aproape o sută de ani

    Apreciază

    Comentariu de Valentin — 25 Iulie 2014 @ 22:20 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Un sit web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: