Bucovina Profundă

2 Noiembrie 2012

Ultimul partizan din Munţii Făgăraş a plecat la Domnul. Ion Ilioi – prezent!

Filed under: atitudine,Miscarea Legionara,sfintii inchisorilor — Mircea Puşcaşu @ 02:32

Ultimul partizan din Munţii Făgăraş a plecat la Domnul. Ion Ilioi – prezent!

Cu nesfârşită durere anunţăm trecerea la cele veşnice a camaradului Ion Ilioi, ultimul supravieţuitor al grupului de rezistenţă armată anticomunistă de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraşului condus de Ion Gavrilă Ogoranu.

Ion Ilioi a încetat din viaţă ieri 31.10.2012, după prânz, în credinţa ce l-a legat de camarazii săi de luptă, după o lungă şi grea suferinţă cauzată de anii de tortură şi detenţie grea executaţi după capturarea sa în timpul unei ciocniri cu trupele Securităţii.

Prin plecarea lui Ion Ilioi, Grupul Carpatin-Făgărăşean de rezistenţă armată se reîntregeşte pentru prima dată după 57 de ani, în Ceruri.

Înmormântarea va avea loc vineri 2.11.2012, la Făgăraş.

Dumnezeu să-l odihnească în pace iar pe noi să ne învrednicească să împlinim idealurile lor! Ion Ilioi! Prezent!

sursa: buciumul.ro

Ion Ilioiu, ultimul “haiduc” din Munţii Făgăraş

Ion Ilioiu, ultimul supravieţuitor al rezistenţei armate anticomuniste din Munţii Făgăraşului, s-a mutat la cele veşnice ieri.

Ion Ilioiu, născut pe 24 noiembrie 1929, la Sîmbăta de Sus (Braşov), fost recrutat în grupul de luptători al lui Ion Gavrilă Ogoranu, în 1948, pe cînd era elev la Liceul “Radu Negru” din Făgăraş. Ca foarte mulţi făgărăşeni din generaţia sa, era membru în Frăţia de Cruce, organizaţie de educaţie pentru tineret a Mişcării Legionare.
În 1954, a căzut rănit într-un schimb de focuri cu Securitatea, în pădurea de la Avrig. După cum avea să afle mai târziu, securiştii l-a confundat cu Ion Gavrilă şi de aceea doar l-au rănit, pentru că aveau ordin să-l prindă viu pe capul “bandiţilor”. L-au lovit cu picioarele, l-au aruncat într-un camion şi l-au dus la Făgăraş. „M-au anchetat aşa, împuşcat, nu m-au lăsat să mă vindec. Când într-un târziu m-au operat, m-au lăsat mult timp deschis ca să arate la toţi că sînt bandit…” – a povestit, peste ani, Ion Ilioiu.
În vreme ce el era anchetat, Securitatea a pus în circulaţie, în toată zona Făgăraşului, o fotografie trucată cu Ilioiu la morgă, pentru a-i înspăimînta pe localnicii care îi ajutau pe partizani.
Ilioiu a fost eliberat în 1964, cu decretul de amnistiere generală a deţinuţilor politic.
A muncit cîţiva ani la cooperativa agricolă din satul natal şi apoi, încă 15 ani, la Întreprinderea de Mecanică Fină „Economica” din Făgăraş. A orbit şi a fost pensionat pe caz de boală.
În anul 2010, a participat la premiera filmului “Portretul luptătorului de tinereţe”, de Constantin Popescu, ca singurul rămas în viaţă din grupul lui Ion Gavrilă. La sfîrşitul proiecţiei, pe care Ion Ilioiu a aplaudat-o în picioare, actorul Ion Bechet (Nelu Novac, în film), i-a sărutat mîna, cuprins de emoţie.
Ion Ilioiu va fi înmormîntat mine, la Făgăraş. Dumnezeu să-l numere cu drepţii Săi!

1 comentariu »

  1. Dumnezeu sa-l ierte de toate pacatele pe acest luptator impotriva fiarei rosii.

    Apreciază

    Comentariu de ionut ignat — 4 Noiembrie 2012 @ 10:03 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Un sit web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: