Bucovina Profundă

2 Decembrie 2012

Tâncăbeşti 2012 – Comemorarea Căpitanului

Filed under: articol,atitudine,Corneliu Codreanu,Miscarea Legionara — Mircea Puşcaşu @ 22:35

Tâncăbeşti 2012

Comemorarea Căpitanului

30 nov. 2012, Tâncăbeşti. Partidul „Totul pentru Ţară” si Asociatia Mişcarea Legionară omagiază personalităţile Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu, ale Nicadorilor şi Decemvirilor, printr-un marş şi o comemorare la troiţa ridicată pe locul asasinării liderilor legionari la 30 nov. 1938 din ordinul regelui-dictator Carol II.

Parcă niciodată nu s-a adunat la Tâncăbeşti, în cei 20 de ani de când legionarii comemorează acolo asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu, atâta tineret, atâta forţă mobilizatoare asemenea iureşului neînfricat de primăvară.

Văzând mulţimea flăcăilor şi fetelor ce au mărşăluit, în cadenţă, de la biserica din Săftica, unde au participat la liturghia de Sf. Andrei, şi până la troiţa de pe liziera pădurii Tâncăbeşti, am gândit că sufletele lor tinere şi chipurile luminoase răsumpără parcă şirurile bătrânilor legionari ce s-au strâns la ceruri în ultimul an, parcă mai mulţi ca oricând. Comandantul legionar Gheorghe Grecu, dr. Constantin Iulian, ing. Gheorghe Jijie şi ceilalţi au fost prezenţi astăzi, în marş, alături de aceşti tineri ce au crescut parcă din sămânţa rodită de ei.

Şi am înţeles atunci că nimeni nu poate să mai oprească împlinirea profeţiei poetului Radu Gyr, scrisă între zidurile Aiudului: “Ne vom întoarce într-o zi, / Ne vom întoarce neapărat…” Într-adevăr, bătrânii acelei generaţii de legendă se întorc, “uşor, ţinându-se de mâini”, prin fiecare tânăr care astăzi păşeşte cadenţat, vestind învierea societăţii româneşti îngenuncheate în mizerie şi ruşine.

La Tâncăbeşti, cei mai în vârstă, printre care şi ultimii veterani ai Mişcării Legionare, au întâmpinat coloana de tineri ce sosea în acordurile Imnului tinereţii legionare. Împărţiţi pe flancuri, purtând drapele tricolore şi verzi, cei prezenţi au participat la slujba oficiată de un sobor de monahi de la mănăstirea Petru Vodă (jud. Neamţ) alături de părintele Ioan Pascale.

Au vorbit, pe rând:

– dl Ilie Tudor, fost deţinut politic, autorul celebrei cărţi “Un an lângă Căpitan”, care a evocat acea perioadă de timp petrecută alături de întemeietorul Mişcării Legionare şi care l-a marcat pentru tot restul vieţii;

– monahul Teodot, de la mănăstirea Petru Vodă, care a subliniat menirea mântuitoare a Mişcării Legionare, aşa cum a fost concepută de întemeietorul ei;

– dl  Şerban Suru, unul din principalii militanţi pentru promovarea imaginii Legiunii şi pentru drepturile legionarilor din 1990 încoace, care a subliniat unicitatea şcolii politice şi educaţionale create de Corneliu Codreanu;

– dl Sorin Pura, vicepreşedinte al Partidului “Totul pentru Ţară” şi şef al filialei Braşov, care a arătat necesitatea readucerii principiilor morale promovate de Corneliu Codreanu în societatea românească de astăzi şi exprimând hotărârea tineretului naţionalist de a impune acest curent în viaţa publică a ţării.

Cei prezenţi au strigat apelul morţilor şi au intonat Imnul legionarilor căzuţi şi Imnul sfintei tinereţi legionare.

La aceste festivităţi au participat şi delegaţi ai unor organizaţii precum Gruparea Corneliu Zelea Codreanu din Craiova, Naţionaliştii Autonomi şi naţionalişti de la puternica organizaţie italiană Casa Pound.

După orele 17,oo, o parte din cei care au participat la manifestările de la Tâncăbeşti s-au adunat la sediul central al Partidului Totul pentru Ţară din Bucureşti, unde au ascultat amintirile unor veterani legionari precum Ilie Tudor şi Dumitru Comşa, dar au discutat şi probleme de actualitate ale societăţii româneşti ori perspective de promovare a imaginii organizaţiei.

Florin Dobrescu

Preşedinte executiv al Partidului “Totul pentru Ţară”

sursa: buciumul.ro

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Un sit web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: