Bucovina Profundă

22 Octombrie 2013

PROCLAMAŢIA DE LA CÂMPENI – 19 octombrie 2013

Filed under: atitudine,boicot,România Profundă,Roşia Montana — Mircea Puşcaşu @ 03:10

PROCLAMAŢIA DE LA CÂMPENI

19 octombrie 2013toni pal

Noi, locuitorii Munţilor Apuseni, adunaţi astăzi, 19 octombrie 2013, la Câmpeni, ne afirmăm dreptul de a ne decide singuri soarta. În temeiul acestui deziderat legitim proclamăm:

Pământul, pădurile, păşunile, apa şi aerul Munţilor Apuseni aparţin celor care locuim aici, aşa cum ne-au fost lăsate moştenire de străbuni. Avem dreptul şi obligaţia să le transmitem în bună stare urmaşilor noştri, pentru ca şi ei să se poată bucura de ele. Locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptăţiţi să decidă care e cel mai potrivit mod prin care bogăţiile cu care ne-au înzestrat natura şi bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunităţii noastre şi al României!

Viaţa în Munţii Apuseni nu e uşoară, dar avem păşuni pe care putem să ne creştem vitele, avem păduri din care, cu bună măsură, putem lua lemne pentru fabricile noastre de mobilă, încă mai avem ape curate, peisaje, monumente ale naturii şi o istorie care atrag zeci de mii de turişti în fiecare an. Sunt activităţi de pe urma cărora locuitorii Apusenilor trăiesc deja şi sunt oportunităţi de dezvoltare, care, valorificate cu înţelepciune, pot să ne asigure un trai bun atât nouă, cât şi copiilor şi nepoţilor noştri. Noi nu cerşim la uşile altora, alţii au venit la uşa noastră şi încearcă să ia şi să distrugă ceea ce ne aparţine!

Din aceste activităţi şi din dezvoltarea lor se pot colecta taxe şi impozite care să fie administrate în folosul nostru şi al cetăţenilor români. Cerem celor care ne reprezintă, în Consiliile Locale şi Judeţene, în Primării, în Parlament şi Guvern, să folosească cu responsabilitate deplină aceste taxe şi impozite, pentru a construi drumuri, şcoli şi spitale. Aceşti bani nu sunt pentru buzunarele lor, ci pentru a asigura dezvoltarea comunităţilor și o viaţă fericită pentru cei care contribuie la buget. Dacă se dovedeşte că, încălcându-ni-se voinţa, aceşti bani vor fi folosiţi împotriva noastră, ne asumăm dreptul de a nu-i mai recunoaşte ca reprezentanţi legitimi şi ne vom apăra aşa cum orice om e îndreptăţit să se apere împotriva celui care vrea să-i facă un rău!

Orice străin e binevenit în Munţii Apuseni atâta vreme cât ne respectă modul de viaţă şi nu întreprinde nimic în măsură să-l schimbe împotriva voinţei noastre. Ne păstrăm dreptul de a lupta împotriva tututor celor care prin viclenie, hoţie şi corupţie vin aici pentru a fura ce e al nostru ori pentru a distruge resursele naturale şi istorice de care depinde viaţa noastră. Fericirea şi bunăstarea nimănui nu se poate baza pe nefericirea şi sărăcirea semenilor săi!

În considerarea celor enunţate mai sus, le transmitem guvernanţilor şi politicienilor, în mod imperativ, următoarele revendicări punctuale:

Revendicările locuitorilor Ţării Moţilor

 1. Respingerea de către Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la regimul legal de protecţie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajiştilor şi terenurilor agricole, bunurilor publice etc., în favoarea companiilor miniere de orice tip;
 2. Interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activitățile miniere din România;
 3. Includerea Roșiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO;
 4. Respingerea de urgență, prin Hotărâre de Guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roșia Montană;
 5. Desecretizarea tuturor contractelor şi actelor adiţionale încheiate de către Guvern, referitoare la înstrăinarea, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale României;
 6. Demisia inițiatorilor proiectului de lege specială pentru Roşia Montană: ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Duțu, precum și a premierului Victor Ponta;
 7. Asumarea de către Guvern a expertizei și a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Roșia Montană exprimate de: Academia Română, Asociația Ad Astra, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitecților din România, Sinodul BOR, Sinodul BRU și al celorlalte biserici creștine din România, precum și de experții independenți;
 8. Crearea unei Comisii Parlamentare de Anchetă a Afacerii Roşia Montană sub toate aspectele: înstrăinarea zăcămintelor; acordarea licenţei; sponsorizările RMGC către instituții publice și private, ONG-uri, persoane fizice; influenţarea deciziilor politice; încălcarea unor hotărâri judecătoreşti definitive; modul în care publicitatea oferită de companie a afectat libertatea presei și dreptul la liberă exprimare etc.;
 9. Refacerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Munților Apuseni și acordarea unor facilități fiscale și de altă natură pentru dezvoltarea activităților economice în următoarele domenii: turism, prelucrarea lemnului și refacerea fondului forestier, creșterea și prelucrarea produselor de origine animală, apicultură, alte activități specifice zonei;
 10. Adoptarea de către Guvernul României a unor politici publice, ca și elaborarea, cu ajutorul societăţii civile reale, a unei strategii care să prevadă măsuri în acord cu principiile dezvoltării durabile, ale utilizării optime a resurselor, ale conservării patrimoniului cultural-istoric și ale sprijinirii întreprinzătorilor locali;
 11. Începerea de către instituțiile abilitate a cercetării penale în cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea și avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană;
 12. Interzicerea prin lege a utilizării metodei fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de șist și respectarea, în zonele vizate pentru această exploatare, a voinței suverane a cetățenilor, cu care ne exprimăm deplina solidaritate.

Aceasta este voinţa noastră, a locuitorilor Munţilor Apuseni, a oamenilor liberi prezenţi la Marea Adunare de la Câmpeni, exprimată public astăzi, 19 octombrie 2013, cu spiritul şi gândul îndreptate către o dezvoltare durabilă, care să asigure accesul pentru mai multe generaţii la toate resursele cu care Dumnezeu ne-a înzestrat.

AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !”

(foto: Toni Pal)

Protestul de la Campeni: 2.000 de oameni

au demonstrat impotriva proiectului de la Rosia Montana

de I.R.     HotNews.ro
 Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, sambata, in orasul Campeni, judetul Alba, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, fluturand steaguri tricolore, cantand melodii patriotice, iar unii protestatari si-au adus vacile si boii pentru a arata ca in Muntii Apuseni se face agricultura, relateaza Mediafax. Protestul s-a incheiat in jurul orei 19:30, iar participantii au adoptat o „proclamatie” prin care cer demisia initiatorilor proiectului de lege privind Rosia Montana.

Protestul de la Campeni fata de proiectul Rosia Montana s-a incheiat, iar participantii au adoptat o „proclamatie” prin care cer demisia initiatorilor proiectului de lege privind Rosia Montana, dar si interzicerea mineritului cu cianuri si a extragerii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Protestul organizat la Campeni fata de proiectul minier de la Rosia Montana, la care au participat aproximativ 2.000 de persoane, s-a incheiat in jurul orei 19.30, cand ultimii protestatari au inceput sa plece spre case, transmite Mediafax.

In timpul protestului, participantii au adoptat si au facut publica o „proclamatie a Marii Adunari a Motilor de la Campeni” prin care au transmis guvernantilor si parlamentarilor ca „locuitorii Apusenilor sunt cei indreptatiti sa decida care e cel mai potrivit mod prin care bogatiile cu care i-au inzestrat natura si bunul Dumnezeu vor fi valorificate in folosul comunitatii si al Romaniei”.

„Noi nu cersim la usile altora, altii au venit la usa noastra si incearca sa ia si sa distruga ceea ce ne apartine. (¬) Orice strain e binevenit in Muntii Apuseni atata vreme cat ne respecta modul de viata si nu intreprinde nimic in masura sa-l schimbe impotriva vointei noastre. Ne pastram dreptul de a lupta impotriva tututor celor care prin viclenie, hotie si coruptie vin aici pentru a fura ce e al nostru ori pentru a distruge resursele naturale si istorice de care depinde viata noastra. Fericirea si bunastarea nimanui nu se poate baza pe nefericirea si saracirea semenilor sai!”, se arata in proclamatia protestatarilor de la Cimpeni.

De asemenea, in proclamatia amintita, protestatarii transmit guvernantilor, parlamentarilor si politicienilor 12 solicitari, printre care respingerea de catre Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevad masuri speciale de expropriere a cetatenilor romani, precum si alte masuri derogatorii de la regimul legal de protectie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajistilor si terenurilor agricole, bunurilor publice in favoarea companiilor miniere de orice tip, dar si interzicerea prin lege a utilizarii cianurii in activitatile miniere din Romania.

Printre solicitari se afla si includerea Rosiei Montane pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO, respingerea de urgenta, prin hotarare de guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana, desecretizarea tuturor contractelor si actelor aditionale incheiate de catre Guvern referitoare la instrainarea, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale Romaniei si asumarea de catre Guvern a expertizei si a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana exprimate de: Academia Romana, Asociatia Ad Astra, Institutul Geologic Roman, Ordinul Arhitectilor din Romania, Sinodul BOR, Sinodul BRU si al celorlalte biserici crestine din Romania, precum si de expertii independenti.

Protestatarii mai cer in proclamatie demisia initiatorilor proiectului de lege pentru Rosia Montana, respectiv ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Dutu, precum si a premierului Victor Ponta, apoi crearea unei Comisii Parlamentare de Ancheta a „afacerii Rosia Montana” sub toate aspectele.

Protestatarii solicita si refacerea si dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Muntilor Apuseni si acordarea unor facilitati fiscale si de alta natura pentru dezvoltarea activitatilor economice.

Proclamatia de la Cimpeni prevede si o solicitare privind inceperea de catre institutiile abilitate a cercetarii penale in cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea si avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana.

Manifestantii de la Cimpeni s-au solidarizat cu cei care protesteaza fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist si au cerut interzicerea prin lege a utilizarii metodei fracturarii hidraulice in acest caz.

Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat, sambata, in jurul orei 14.00, in centrul orasului Campeni, in fata statuii lui Avram Iancu, denumit de localnici „Craisorul Muntilor”. La protest au venit si persoane din localitati din Muntii Apuseni, dar si din alte zone din tara.

Protestul a inceput cu o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti, iar manifestantii s-au rugat impreuna pentru viitorul Muntilor Apuseni, la un moment dat unul dintre participanti ingenunchiind.

Protestatarii au steaguri, esarfe tricolore si pancarte cu mesaje precum „Uniti salvam Muntii Apuseni”, „Motii nu vor cianura”, „Tradarea de tara in aur se masoara”, „Salvati Rosia Montana, salvati Apusenii”, „Bogata tara, proasta randuiala”.

De asemenea, oamenii au cantat melodii patriotice si au scandat lozinci prin care solicita respingerea proiectului minier de la Rosia Montana.

Un grup de sateni din comunele din apropierea orasului Campeni au adus la proteste boi si vaci, in jug, incercand astfel sa arate ca in Muntii Apuseni se pot creste animale si se poate face agricultura.

Protestatarii au amenintat ca daca nu vor fi ascultati vor merge la Rosia Montana si la Bucuresti pentru a protesta. (sursa: hotnews.ro)

Anunțuri

2 comentarii »

 1. SA NE RUGAM LUI DUMNEZEU, SA ALEAGA LA CONDUCEREA TARII, PATRIOTI SI INTELEPTI, CARE SA CONDUCA TARA SPRE PROGRES SI BUNASTARE, A TUTUROR LOCUIORILOR ACESTEI TARI. AM SPERAT, CA S-A NASCUT „MICUL TITULESCU”…..DAR INCA NU CONFIRMA, CE NE-AM DORIT….SI MAJORITATEA „CETATENILOR DE BUNA CREDINTA” DIN ACEASTA TARA, SUNTEM INGRAZITI, DE CE NI SE INTAMPLA…..? DE CE L-AU IMPUSCAT PE CEAUSESCU…SA NE PIERDEM IDENTITATEA DE ROMANI SI SA FIM SLUGILE – MARILOR PUTERI….???

  Apreciază

  Comentariu de CUCORANU MITICA — 30 Octombrie 2013 @ 16:03 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Un sit web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: