Bucovina Profundă

7 Aprilie 2014

Nu demolaţi statuia lui Mircea Vulcănescu! – Prof. Mihai FLOAREA. Pe cine deranjează Mircea Vulcănescu?

„Există o Românie pe care

trebuie s-o regăsim

cu orice preţ.

România românilor.

România viziunii românești.

Ea singură contează.” 

Mircea Vulcănescu

 


Pe cine deranjează Mircea Vulcănescu?

Petiţie: Nu demolaţi statuia lui Mircea Vulcănescu!

Aflu de la doamna Măriuca Vulcănescu, fiica unuia dintre cei mai strălucitori intelectuali interbelici români – Mircea Vulcănescu (născut în 1904, în București – decedat în 1952, în închisoarea din Aiud) – despre o enormitate: intenția de a se demola, ca urmare a unei reclamaţii din partea cuiva, statuia gînditorului căruia potrivniciile istorice nu i-au lăsat timpul necesar transpunerii în realitate a planurilor sale grandioase…

Nici șase luni n-au trecut de la inaugurarea statuii sale amplasate în preajma locuinței familiei Vulcănescu, anume pe strada Popa Soare, nr. 13, că ea a și intrat în vizorul distructiv al cuiva căruia i-o fi creat, probabil, insomnii!

Mă întreb al cui somn să-l mai deranjeze oare Mircea Vulcănescu? Cumva pe acela al (urmașilor) torționarilor de la Aiud?…

Fac apel la rațiunea celor care conduc vremelnic destinele culturii române, la autoritățile locale, în special la primarul Neculai Onțanu, să nu ia în seamă reclamația nefondată referitoare la demolarea statuii lui Mircea Vulcănescu, deoarece acesta n-a fost antisemit, ci un creștin ortodox patriot, discipol al profesorului Dimitrie Gusti, autor al unei monumentale opere abia recent puse la dispoziția publicului larg (a se vedea ediția în două volume însumînd aproape 3000 de pagini îngrijită de Marin Diaconu și prefațată de academician Eugen Simion, apărută în colecția „Opere fundamentale” a Fundației Naționale pentru Știință și Artă din cadrul Academiei Române, în 2005).

Să medităm la îndemnurile de o tulburătoare actualitate ale lui Mircea Vulcănescu: Există o Românie pe care trebuie s-o regăsim cu orice preț. România românilor. România viziunii românești. Ea singură contează. (Există o Românie…, în op. cit., vol. I, p. 953).

Să ne recunoaștem și să ne cinstim valorile măcar post-mortem!

Prof. Mihai FLOAREA

 

Semnaţi urgent petiţia !

 

Nov. 2009: Dezvelirea monumentului Mircea Vulcănescu: Mihai Şora. Ion Papuc, Romulus Rusan, Ana Blandiana, Maruca Vulcănescu, Dan Hăulică, Neculai Onţanu (sursa foto: ilazu.blogspot.ro)

 

4 comentarii »

 1. Si daca ar fi fost antisemit, ce? Nu avea dreptul la o statuie? N-are nici o relevanta ca a fost sau nu! A fost un om de cultura roman si este un martir crestin si e al neamului nostru. Nu are nimeni dreptul sa se atinga de statuia lui!

  Apreciază

  Comentariu de danielvla — 9 Aprilie 2014 @ 08:53 | Răspunde

 2. Interesant ,chiar azi am trimis un colet pe strada Mircea Vulcanescu,Sector 1,si ma gandeam , wow ce frumos, totusi sunt cinstiti macar unii dintre neomartiri .Nici aici viermele nu doarme ,dar nici focul nu se stinge, as zice eu . Si ca filosofie di seara ,se pare ca si viermele are „viermii” lui.

  Apreciază

  Comentariu de Adrian — 10 Aprilie 2014 @ 21:09 | Răspunde

 3. HRISTOS A ÎNVIAT!
  În seara asta am urmărit din întâmplare emisiunea ,,Cultura și credința azi” pe Trinitas TV. Era pe tema Învierii și la o oră de maximă audiență. Cine credeți că, în calitate de invitat a făcut o mare mărturisire de credință? Nimeni nu s-ar aștepta. Este Dan Puric. A vorbit foarte convingător, deși îl știam că, cochetează cu masoneria, cu Clubul de la Roma, că a luat pașaport de tip nou diplomatic cu cip, avusese disensiuni cu părintele Iustin Pârvu.
  Nu pot să cred că a putut să se joace cu cuvintele într-un mod atât de magistral, să condamne comunismul și oculta mondială, să-i mărturisească pe Sfinții Mucenici din închisorile comuniste, chiar și pe părintele Iustin…
  Să fi jucat din nou un spectacol? Să aibă oare vreun interes să se erijeze într-un lider al dreptei creștine din România pentru a bloca accesul altcuiva?
  Emisiunea este extrem de interesantă prin conținutul ei, mai ales prin ce mărturisește Dan Puric, care nu este tratat cu menajamente de Vasile Bănescu, ci mai mult încurcat cu întrebări irelevante…

  Unde aș putea găsi înregistrarea ei de astăzi, 20 aprilie 2014? O recomand tuturor fraților ortodocși pentru analiză. Să se fi convertit cu adevărat domnul Dan Puric la DREAPTA CREDINȚĂ? Ar fi o minune dumnezeiască.

  Doamne ajută! SĂRBĂTORI FERICITE ÎN PACE ȘI BUCURIE!

  Apreciază

  Comentariu de Iacoboaie Radu — 20 Aprilie 2014 @ 21:52 | Răspunde

 4. ADAUG UNELE ASPECTE.
  A vorbit foarte convingător, deși știam că, el cochetează cu masoneria, cu Clubul de la Roma, că a luat pașaport de tip nou diplomatic cu cip, avusese disensiuni mari cu părintele Iustin Pârvu (aducând un proiect cultural pentru viitoarea Mănăstire de la Aiud, punând astfel bețe în roate inițiativei ctitoririi unei mănăstiri închinate Sfinților Mucenici ai Închisorilor comuniste).
  Nu pot să cred că a fost în stare să se joace într-atât cu cuvintele, într-un mod atât de magistral, SĂ JOACE CARTEA NAȚIONALISTULUI, să condamne comunismul, UE și oculta mondială, să-i mărturisească pe Sfinții Mucenici din închisorile comuniste, chiar și pe părintele Iustin…
  Să fi jucat din nou un spectacol, căci se pricepe de minune la acest lucru, fiind de profesie regizor și actor?
  Să aibă oare vreun interes să se erijeze ACUM într-un lider al dreptei creștine din România pentru a bloca accesul oricărui altcuiva în acest orizont de așteptare a poporului român?
  În momentele grele din istora noastră, Dumnezeu ne-a trimis mereu un român de bună credință, care să ia asupra sa povara greșelilor conaționalilor săi, precum Corneliu Zelea Codreanu, reiterând mistic jertfa Mântuitorului pentru păcatele omenirii…
  Emisiunea este extrem de interesantă prin conținutul ei, mai ales prin ce mărturisește Dan Puric, care nu este tratat cu menajamente de Vasile Bănescu, ci mai mult încurcat cu întrebări irelevante… Să fi fost doar o înțelegere între dânșii?

  Să se fi convertit acum domnul Dan Puric la DREAPTA CREDINȚĂ și a mărturisit în duhul Sfinților Mucenici ai temnițelor comuniste? Ar fi o minune dumnezeiască.
  A vorbit ca un mare înțelept, un mare intelectual creștin. Dar a fost sincer? Aceasta este marea întrebare. Pentru că nu a pomenit nimic de Corneliu Zelea Codreanu deși vorbise de Petre Țuțea, nu a spus nimic despre ecumenism (dar a invocat la un moment dat un exemplu cu un abate catolic) și cipuri, problemele cu adevărat grave și la ordinea zilei în societatea contemporană.
  El spune că Mântuitorul nu a fost revoluționar, ca argument prin care nu recomandă revolta românilor. Dar există o nuanță. Învățăturile lui Hristos au revoluționat deja de 2000 de ani lumea, au creat fundamentul civilizației creștine, care iată, acum își neagă originea.
  Așadar ar trebui să-l întrebăm pe domnul Puric care este poziția lui publică față de aceste probleme. Să nu facă precum Patriarhia BOR, care tace de atâta vreme, pentru că se teme de reacția credincioșilor. Eu unul înclin să nu-l cred. Nu îl judec. Doamne ferește! Doar încerc să-l înțeleg cu adevărat.

  Doamne ajută!
  SĂRBĂTORI FERICITE ALĂTURI DE CEI DRAGI!

  Unde aș putea găsi înregistrarea ei de ieri, 20 aprilie 2014? O recomand tuturor fraților ortodocși pentru analiză. Ar trebui postat un articol pe tema aceasta.

  Apreciază

  Comentariu de Iacoboaie Radu — 21 Aprilie 2014 @ 15:32 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Un sit web WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: