Dezbatere:

Peste un milion de oameni

refuză cardul de sănătate.

Răspunsul CNSAS

Peste 70 de reprezentanţi ai unor organizaţii religioase  au declarat vineri 16 ian., într-o întâlnire cu autorităţile, că nu doresc carduri de sănătate, pentru că datele medicale nu sunt în siguranţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, spunând că le pot fi date adeverinţe, relatează Mediafax.

„Binele dumneavostră nu este şi binele nostru. Nu vrem card”, au spus încă din deschiderea dezbaterii publice primii vorbitori din partea asociaţiilor religioase.

„Vrem alternative, adică adeverinţe fără cip. Card îneamnă drac, iar cipul conţine cifra diavolului, 666. Nu vrem ca datele noastre medicale să ajungă la oricine (…). Daţi-mi 24 de ore şi vă sparg orice site„, a continuat unul dintre vorbitori, arătând că acordul pentru donare de organe exprimat prin card îi poate face pe titulari să se teamă că vor deveni victime ale traficului de organe.

Alţi reprezentanţi ai acestor asociaţii au mai spus că prin card se urmăresc „interese obscure din afara României”.

Părintele Mihai-Andrei Aldea, de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă din judeţul Neamţ, a spus că peste un milion de oameni au refuzat cardul.

Eu şi peste un milion de oameni refuzăm cardul, din motive foarte diferite: unii din motive de conştiinţă pur şi simplu, alţii din motive de conştiinţă religioasă, alţii pentru că au dreptul să refuze procesarea datelor personale după voia altor instituţii. Din nenorocire, instituţiile statului aplică logica teroriştilor de la Paris: dacă nu eşti de acord cu noi, te omorâm. Pentru că aceşti oameni care nu acceptă cardul de sănătate, în lipsa unei alternative, sunt condamnaţi la moarte, la execuţie, aceia dintre ei care sunt grav bolnavi şi li se refuză dreptul la consultaţie, culmea aberaţiei. În hotărârea de Guvern este o alternativă, dar aceasta este restrânsă la ceea ce vor legiuitorii, dacă o lărgesc pentru libertatea de conştiinţă s-a rezolvat problema şi dezbaterea este inutilă”, a spus părintele Mihai-Andrei Aldea.

Întrebat cine sunt cei 1 milion de oameni care refuză cardul, preotul a spus că sunt din toate categoriile: creştini ortodocşi, oameni de alte religii şi grupuri de atei.

„Vorbim de peste un milion de cetăţeni care au semnat în urmă cu câţiva ani un document pe care l-au trimis la preşedinţie. Ni s-a răspuns că ni se va da alternativă. De patru ani, Ministerul Sănătăţii ne-a promis o alternativă. De ce îl refuzăm? De exmplu, pentru că este prevăzut că se dă cu acordul al asiguratului. Dacă te obligă, eşti constrâns”, a mai spus preotul.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a spus că din datele autorităţilor sunt doar 2.000 – 3.000 de români care refuză cardul, dar că va exista o alternativă.

„Cu certitudine, am subliniat de câteva ori, vom găsi o alternativă la card. În momentul de faţă aş vrea să văd câţi sunt cei care refuză. Din datele noastre sunt puţini, două sau trei mii. O parte din cei care au returnat cardul acum vin şi-l cer. Este clar că trebuie să găsim o alternativă pentru că sunt oameni care îl refuză din motive mai mult sau mai puţin obiective, mai mult sau mai puţin înţelese de mine. Dar sigur acea adeverinţă o să îi pună pe drumuri, de la casă, la medic şi aşa mai departe. Dacă doresc adeverinţa, rămâne adeverinţa, nu doresc ca cineva să rămână fără servicii medicale pentru faptul că s-a introdus cardul. (…) Nu suntem împotriva acestor opinii, respectăm credinţa, respectăm absolut tot ce doreşte pacientul, dar cardul la noi sau în alte sisteme de asigurare, pentru că toate sistemele de asigurare au card, nu face altceva decât să pună ordine în acordarea serviciilor şi în eficientizarea banilor”, a explicat Ciurchea.

În pofida asigurărilor date de preşedintele CNAS că va fi luată în calcul o alternativă, unii au cerut demisia acestuia.

sursa: Anca Apostol – activenews.ro

Concluziile dezbaterii publice pe tema cardului de sănătate: Respectăm credinţa, putem da adeverinţe, declară CNAS.

1 MILION de carduri nedistribuite mai corespunde celor 1 MILION de semnături adunate de Părintele Justin?

Cu câteva zile înainte ca folosirea cardurilor de sănătate să devină obligatorie, un milion de asiguraţi nu au primit încă documentele. Oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate insistă ca medicii de familie să finalizeze distribuţia în cazurile în care poştaşii nu i-au găsit pe destinatari.

Cardurile ajung la medicii de familie într-o cutie, pe numele fiecărui medic de familie, puse în ordine alfabetică. Deci, va fi extrem de uşor să îl găseşti, să îl iei și să îl înmânezi”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

De cealaltă parte, medicii refuză să se implice în partea de distribuţie. „Legea spune foarte clar: cardul nu face slalom pe unde declară oricine. Câtă vreme legea nu îmi permite mie să iau cardul pe proces verbal de la casă să îl dau pacientului direct, legitimându-l, nu pot face asta”, a spus Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

Refuzul medicilor nu este singura problemă. Cardul a fost şi subiectul unui protest cu strigături.

Sunt peste un milion de oameni care refuză cardul. Unii din motive de conştiinţă, pur şi simplu, unii din motive de conştiinţă religioasă, alţii pentru că au dreptul să refuze procesarea datelor personale după voia altor instituţii”, a spus preotul Andrei Aldea.

„Lumea creştin-ortodoxă e împotriva introducerii cipurilor în acte pentru că e o nouă identitate electronică”, a precizat Tiberiu Galamboş, preşedintele Asociaţiei Civice “Dreptate”.

Pentru credincioşii speriaţi de card există totuşi alternativă: vechiul sistem cu adeverinţă de la angajator.

Aş vrea să văd câţi sunt cei care refuză cardul. Din datele noastre, sunt foarte puţini, două, trei mii. Dacă doresc adeverinţa, rămâne adeverinţa. Nu doresc ca cineva să rămână fără servicii medicale pentru faptul ca s-a introdus cardul”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Tipărirea şi distribuirea cardurilor de sănătate a costat aproape 50 de milioane de euro. Noul sistem electronic de evidenţă a asiguraţilor intră în vigoare de la 1 februarie. Timp de trei luni va funcţiona în paralel cu cel actual.

| digi24   via  apologeticum.ro

4 răspunsuri la „Dezbatere: Peste un milion de oameni refuză cardul de sănătate. Răspunsul CNSAS”

  1. În realitate sunt doar câteva mii, dar au în ei o încrâncenare demnă de țeluri mai realiste. Cardul de la bancomat nu l-au refuzat, ci îl vor cât mai încărcat.

    Apreciază

  2. Sunt” doar” cateva zeci de mii in fiecare judet, domnule racoltapetru6! Si nu inteleg ce cautati pe acest site, sunteti liber sa postati asemenea comentarii pe gandul.ro, respectiv pe adevarul.ro, unde sunt cu zecile „dashtepti” ca dumneavoastra. Sunteti aici doar pentru a incita, daca ati fi cu adevarat un cititor fidel al blogului, nu ati scrie asemenea ineptii! ” Cardul de la bancomat nu l-au refuzat, ci îl vor cât mai încărcat.” Parca nu ar mai fi alte metode legale de a primi salariul. In replica, afirm si eu: toti ortodocsii care au refuzat cardul de sanatate din motiv de constiinta religioasa nu (mai) au altfel de carduri. Cuvantul meu impotriva cuvantului dumneavoastra, nu?

    Apreciază

  3. Oricum, omul liber (religios sau morocanos , invechit sau depasit de vremuri…cum parca asta se citeste pe chipurile multora) se va pi.sa pe sistemul asta/ a lor electronic si nu va ceda lupta ( mai ales ca stiind ca industria medicala creeaza oameni bolnavi/cat si psihic ; avand in vedere componente chimice din medicamente). Si doar, credinta lui fata de natura cat si fata de creatorul acestui lumi ( deci, din start credinta fata de semeni , naste monstri).Va izbandi intr-un final si fara ajutorul acestui sistem sau fara nici un sprijin din partea lichelelor.

    Iar, cei care accepta si vor accepta sa fie manevrati/condusi/manipulati si apoi vanduti ….au libertate de a alege numai ca, altii au ajuns sa aleaga in locul lor, pacat!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Tendințe